Σε πόσες χώρες μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς βίζα με Ελληνικό διαβατήριο το 2024;

Η εταιρεία συμβούλων παγκόσμιας ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners που εδρεύει στο Λονδίνο, δημοσίευσε τη λίστα της με τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2024, και υπάρχουν έξι χώρες στην κορυφή της κατάταξης.

Για πρώτη φορά, έξι χώρες βρέθηκαν στην πρώτη θέση – ενώ συνολικά πάνω από 25 χώρες αναγνωρίστηκαν ότι βρίσκονται στην κορυφή της εξάδας. Απλώνοντας σε τρεις ηπείρους και δύο ωκεανούς, αυτές οι χώρες αποτελούν ένα εκλεκτικό μείγμα αμμουδερών παραλιών, εντυπωσιακών βράχων και ουρανοξύστων. Και τα διαβατήριά τους είναι ιδιαίτερα περιζήτητα.

Η λίστα, με τίτλο “The Henley Passport Index”, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη κατάταξη όλων των διαβατηρίων του κόσμου με βάση τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να επισκεφθούν οι κάτοχοί τους χωρίς βίζα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Η ερευνητική ομάδα της Henley & Partners ασχολείται με αυτό εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) για να καταλήξει στους προορισμούς με την υψηλότερη παγκόσμια κινητικότητα. Πρίν κλείσεις τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια δες σε πόσες χώρες μπορείς να ταξιδέψεις.

Για τη φετινή λίστα, η ομάδα ανέλυσε 199 διαφορετικά διαβατήρια και 227 διαφορετικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Τα έξι πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, ισοβαθμούν στην πρώτη θέση, είναι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας, των οποίων οι κάτοχοι μπορούν να επισκεφθούν 194 προορισμούς ανά τον κόσμο. Η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νότια Κορέα δεν απέχουν πολύ στη δεύτερη θέση, με 193 προορισμούς.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες κατατάσσονται στην τρίτη θέση. Οι πολίτες αυτών των χωρών έχουν πρόσβαση σε 192 προορισμούς χωρίς βίζα.

Αν είστε κάτοχος διαβατηρίου από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορείτε να επισκεφθείτε 191 προορισμούς.

Με 190 προορισμούς, βρίσκονται τα διαβατήρια της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ελβετίας.

Στην έκτη θέση βρίσκονται η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Τσεχία και η Πολωνία με 189 προορισμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στην έβδομη θέση – με δυνατότητα επίσκεψης 188 προορισμών – μαζί με την Ουγγαρία και τον Καναδά.